Boračko jezero

cheap trick lyrics Boračko jezero je jedno od najljepših prirodnih planinskih jezera u Bosni i Hercegovini, poznato kao dom izviđača, raj za omladinu i pravo mjesto za uživanje u ukusnim ribljim specijalitetima, odmor i rekreaciju u prirodnom ambijentu.

Boračko jezero opkoljeno je visokim, strmim i šumovitim stranama. Samo prema jugoistoku otvara se uzak planinski klanac kroz koji se probija potok Šištica, koji ističe iz Boračkog jezera i sa visine od 29 metara u vidu vodopada se ulijeva u Neretvu.

Prosječna godišnja temperatura zraka iznosi oko 8.5 °C. Maksimalne temperature se redovno javljaju u avgustu, što je još jedan pokazatelj izmijenjenog mediteranskog uticaja. U Boračkoj kotlini u hladnijem periodu godine, česte su i temperaturne inverzije.

Prosječna godišnja količina padavina iznosi više od 900 mm. Snijeg se u prosjeku javlja početkom decembra, a sniježne padavine prestaju sa izlučivanjem u martu (prosječno). Boračko jezero je jedino prirodno jezero smješteno u zoni lišćarsko-listopadnih šuma.

Jablaničko jezero

Jablaničko jezero je vještačko akumulaciono jezero, te se prostire od Konjica do Jablanice. Privlači kupače i ribolovce, a pogodno je i za sportove na vodi. Površina jezera iznosi 13 km2 s najvećom dubinom od 70 m. Svojom ljepotom privlači veliki broj domaćih posjetioca, te sve više turista iz regiona, a od davnina je poznato kao vikend-odmaralište turistima sa svih strana svijeta. Jablaničko jezero je nastalo 1953. godine, izgradnjom lučne brane na Neretvi 5 km uzvodno od Jablanice.Visina brane je 80 metara i jezero se proteže uzvodno do Konjica. Maksimalna dužina mu je oko 30 km. Površina jezera je 1440 ha, a zapremina oko 290 hml pri maksimalnoj ispunjenosti vodom. Najveća dubina je 80 metara, a oscilacije vodostaja su i do 25 metara. Jablaničko jezero je bogato raznovrsnom ribom poput: pastrmke, glavatice, strugača, šarana, bijelog klijena, pijurice, babuške i dr.

Blatačko jezero

Blatačko jezero je smješteno na Bjelašnici i na oko 20 km udaljeno od Konjica. Nalazi  se nedaleko od sela Blace. Dužina jezera je oko 400 metara, širina oko 150 metara, a dubina  oko 4 metra. Nalazi se na 1150 metara nadmorske visine. Blatačko jezero je dio neizostavnih  planinarskih tura, koje vode od Konjica preko sela Džepi i Vrdolje, pa do Čuhovića,  Lukomira i do kanjona Rakitnice ili vrhova Bjelašnice.

Blatačko jezero je Rješenjem Zavoda  broj 1061/57 zaštićeno kao geomorfološki spomenik prirode i kao prirodna rijetkost. Godinama unazad površina vodnog ogledala se smanjuje, te je jezero iz godine u godinu sve pliće i površinski manje.

Procesu eutrofikacije i zasipanju jezera doprinose i stočari koji  upravo vodom Blatačkog jezera napajaju svoja stada. U sušnim godinama se oko jezera stvara  velika količina blata i mulja, koji se nakon zimskog perioda postepeno prenosi na dno jezera  čime se vrši zasipanje dna, pa se dubina istog periodično smanjuje.

© 2020 Konjic Tourism

c9d204f5-e1d6-43d2-ad09-d16100cb701b

Development by Lilium