Privredne manifestacije na području Općine Konjic

cytotec sale no prescription

  • „Dani poljoprivrede općine Konjic“

Međunarodni festival hrane ''Konjic Food Fest''

Ideja da se u Bosni i Hercegovini, u Konjicu organizuje Međunarodni festival hrane “Konjic Food Fest”, rezultat je dugogodišnjeg prijateljstva Komune Sund iz Norveške i Konjica. Prvi Festival hrane je organizovan 2010. godine u mjesecu oktobru i od tada se održava tradicionalno svake godine. U 2020. godini, Konjic je bio domaćin Jubilarnog desetog Festivala hrane.

Kulturno-zabavne manifestacije na području Općine Konjic

  • Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva

KARNEVAL DJEČIJIH OSMIJEHA

Ukoliko se u posljednjoj sedmici u godini nađete u Konjicu, onda ćete vjerojatno svjedočiti novogodišnjem kulturnom brendu grada Konjica. Riječ je o „Karnevalu dječijih osmijeha“, najljepšoj novogodišnjoj bajci u Konjicu, u čijem sadržaju i aktivnostima, iz godine u godinu, učestvuje sve veći broj mališana. Ovaj događaj uveseljava mališane, spajajući njihova interesovanja, vještine i euforiju, u međusobnom dijeljenju radosti, igre i iznenađenja.

Održavanje manifestacije uobičajeno podržavaju Općina Konjic, PU Konjic, kompanije, trgovačke radnje, mediji, građani i roditelji. Maštovite aktivnosti pripreme u Djed Mrazovoj radionici, vesela muzika, nasmijana lica mališana i odraslih, šareni kostimi, paketići i dodatna iznenađenja, su neizostavni sadržaji koji svake godine bivaju dijelom karnevala, uz standardni defile kroz grad. U slučaju lošeg vremena, nikada nema bojazni, jer organizatori NVO ”Volonteri i prijatelji konjičke regije” uvijek imaju isplaniranu opciju B, kako bi udovoljili željama mališana koji radosno i nestrpljivo iščekuju sami početak karnevala. Maskirani roditelji i prijatelji naših mališana nisu ništa što bi trebalo da vas iznenadi, jer euforija ovog događaja ne samo da osvaja srca najmlađih, već i odraslih, svih starosnih dobi.

Ako ste u prilici biti dijelom ove najljepše novogodišnje priče u našem gradu, vjerujemo da će vam to biti najčarobniji i najljepši kraj godine ikad. Ho, ho, ho!

Međunarodni festival folklora ''Konjička sehara''

Festival ”Konjička Sehara”  doprinosi boljem razumijevanju razlika, ali  i uočavanju sličnosti među različitim narodima (nacijama) koji baštine i njeguju različite običaje,te materijalno i nematerijalno  naslijeđe. Konjička sehara prilika je za prezentaciju i upoznavanje sa bogatstvom lokalnih običaja, pojedinih regija i gradova  BiH, ali i drugih zemalja,čiji učesnici nastupaju u Konjicu. Čast nam je ugostiti u Konjicu izvođače tradicionalnih igara iz Turske, Rusije, Bugarske, Indonezije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i drugih zemalja, uz naše domaće izvođače iz BiH.

Manifestacija Konjička sehara prilika je da mladi uvide koliko je bitno znati svoje običaje, koliko je zajednica zainteresirana za prezentaciju kulturnog izražavanja pjesmom i plesom koji se razvijao kroz historiju, kako bi sami osmislili načine i metode  očuvanja, promocije i zaštite običaja i tradicije.

Ljetna manifestacija „Konjičko kulturno ljeto“

Cilj manifestacije Konjičko kulturno ljeto jeste organizacija kulturnih i umjetničkih programa kako bismo našim sugrađanima i svim gostima Konjica upotpunili vrijeme i učinili atraktivnijim i sadržajnijim boravak u našem gradu. Nastojimo afirmisati književnost, likovnost, fotografiju, teatar, duhovnost i u konačnici obogatiti turističku ponudu kod svih posjetilaca Konjica tokom ljetne sezone. Narodni Univerzitet Konjic, pomenutim projektom nastoji podstaći aktivizam kod mladih ljudi, promovisati mlade neafirmisane bendove, ali i obogatiti sadržaje sa već afirmisanim umjetnicima iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

Festival glumca

Već sedam godina Narodni univerzitet Konjic je organizator Festivala glumca Bosne i Hercegovine. Riječ je o Festivalu koji jedini na karti kulturnih događaja Bosne i Hercegovine, posvećen glumcima i glumicama, najznačajnijim akterima dramsko-scenskog procesa, a isti se tradicionalno održava u maju i junu mjesecu i ugosti deset profesionalnih pozorišnih produkcija, a na njegovom repertoaru priređuje se uglavnom do deset pratećih off sadržaja. Značaj Festivala ogleda se u presjeku regionalne teatarske scene i ostvarenja koja u Konjic dolaze iz susjednih zemalja: Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije. Sinergijom različitih partnerskih organizacija i institucija stvoren je ambijent da Konjic postane grad teatra, koji svoje potencijale otvara regiji.

Manifestacija „Dani Zuke Džumhura“

Ovim projektom nastoji se održati sjećanje na lik i djelo Zulfikara Zuke Džumhura u svijetu poznatog kao putopisca, slikara, karikaturiste, scenariste, a prije svega hodoljubca, kako je često bio nazivan. Poseban fokus jeste na mladim generacijama koje nisu imale priliku da saznaju nešto više o Zulfikaru Zuki Džumhuru, kao ni da sudjeluju u sličnim projektima.

Tradicionalna kulturno obrazovna manifestacija „Dani Sejfulaha ef.Prohe“

Manifestacija ima kulturno-edukativni karakter u kojoj se na jedinstven način prisjećamo stvaralaštva i uloge istaknutog bosanskohercegovačkog i svjetskog intelektualca Sejfulaha ef. Prohe, čovjeka koji je za života stvarao na arapskom, turskom i našem jeziku. Djelovao u Turskoj i Bosni, a svoju ličnost izgrađivao kroz promociju kulture, umjetnosti i duhovnosti. Ova manifestacija ima za cilj okupiti što više mladih ljudi i nastojati osvjestiti pozitivne vrijednosti.

Sportsko-rekreativne manifestacije na području Općine Konjic

  • Manifestacija ”Dani Boračkog jezera”
  • Manifestacija „Međunarodna ekomotorijada Boračko jezero“
  • Plivački miting „Suljo i Mujo“ u Lisičićima

Manifestacija „Skok u kazan“ u Konjicu

Neretva Media Regata

Cilj održavanja „Neretva Media Regate“ jeste očuvanje prirodnih ljepota konjičke regije, promovisanja iste kao turističke destinacije, te prikupljanje novčanih sredstava u svrhe poribljavanja rijeke Neretve.

Konjički Noćni Cener

Općina Konjic zajedno sa maratoncem, humanitarcem i incijatorom projekta Mujić Mahirom s neskrivenim ponosom predstavlja vam svoju prvu rekreativnu utrku u dužini od 10 kilometara kroz najljepše dijelove Konjica, koja će se održati 04.07.2020  pod nazivom „KONJIČKI NOĆNI CENER 2020“

© 2020 Konjic Tourism

c9d204f5-e1d6-43d2-ad09-d16100cb701b

Development by Lilium