0
Turizam u Konjicu

Televizija Hayat u rodnoj kući Zulfikara Zuke Džumhura, jedinstvenom muzeju u Konjicu i Hercegovini

Kao čisti dokaz da će Zulfikar Zuko Džumhur živjeti dok je Konjičana, smijeh i danas odjekuje starom kućom i avlijom u srcu konjičke čaršije, gdje je živio ovaj najveći bosansko-hercegovački hodoljub.

Hiljade posjetilaca, i mladih i starih, svake godine prolazi kroz Zukinu kuću. Smiju se njegovim karikaturama i citatima, dive njegovim slikarskim djelima, uživaju slušajući anegdote o njegovom životu, a svakom ko poželi pogledati ono što je ostalo iza Zuke, vrata njegove rodne kuće rado otvore uposlenici Zavičajnog muzeja Konjic.

Najviše su tu uvijek dolazili školarci i ljudi koji su poznavali Zuku.

Kuća izgleda gotovo identično kao za života neprevaziđenog putopisca, karikaturiste, slikara, reditelja, pisca, TV scenariste, velikog humaniste i čuvara naše baštine.

Iza velikih vrata od hrastovine i kamenog zida, iz avlije popločane riječnim kamenom izbija zelenilo, a stara drvena ulazna vrata kriju autentične i tradicionalne motive unutrašnjosti kuće.

U kući su sačuvani Zukini objavljeni i neobjavljeni autorski tekstovi i karikature, originalne nošnje, njegove fotografije s prijateljima i kolegama, autentični namještaj ukrašen tradicionalnim motivima, koji su izradili konjički drvorezbari, pa sve do originalnog dokumenta kralja Aleksandra, u kojem je Zukin otac imenovan kao vojni imam u tadašnjoj Kraljevini SHS.

Na ulazu u kuću nalazi se najpoznatija Zukina karikatura na kojoj se poigrao Staljinom i Marxom. Na karikaturi Staljin diktira Marxu, najvećem teoretičaru kapitalizma, kako će napisati svoje djelo “Kapital”. Priča kaže kako je Džumhur prije objave karikature cijelu noć strahovao kakve će reakcije ona izazvati, pogotovo kako će reagovati Komunistička partija. Međutim, svi su je pohvalili i ona je pedesetih godina štampana u svim domaćim i više od stotinu stranih listova.

Posjetioci Zukine kuće, koja je danas depadans Zavičajnog muzeja Konjic, odnedavno mogu vidjeti novu zbirku njegovih neobjavljenih karikatura koje su predstavljene i na izložbama u Beogradu i Sarajevu krajem prošle godine.

Ekipa „Moje zemlje“, jedne od najgledanijih emisija Hayat TV-a, posjetila je ovaj jedistveni muzej.

Naša Almasa Lazović razgovarala je sa Dinom Džumhurom koji je našu ekipu i gledatelje upoznao o svim vrijednostima ove kuće.

Video možete pogledati i OVDJE.

https://hayat.ba/zaustavili-smo-se-u-rodnoj-kuci-zuke-dzumhura-moja-zemlja-u-jedinstvenom-muzeju-u-konjicu/249284/

© 2020 Konjic Tourism

Development by Lilium