Rafting

Je sportska aktivnost, koja se odvija na brzim rijekama, koja podrazumijeva fizičku vještinu veslanja u čamcima izrađenim od mekog materijala i koja je generalno prihvaćena kao društvena, komercijalna aktivnost i takmičarski sport. Rafting sezona traje od aprila do oktobra i u zavisnosti od nivoa rijeke, označen je kao rafting od 2 do 4 stepena. Od aprila do juna vodostaj Neretve je najveći, a u klasifikaciji divljih voda šesti stepen je najjači i predviđen je za ekstremiste. Temperatura vode rijeke Neretve iznosi u prosjeku 12 °C, dok je prosječna temperatura zraka 20 °C. Dužina staze za rafting na Neretvi od Glavatičeva do Konjica iznosi oko 23 km.

Ono što je bitna odlika ovog prostora jeste to da u svom gornjem toku od Glavatičeva do Bjelimića predstavlja jednu vrstu vazdušne banje, koja je izuzetno posjećena tokom čitave godine. U raftingu postoje tri discipline, a to su: sprint, slalom i spust. Na predviđenim lokacijama za takmičenje, sprint se odražava u rejonu Bukovice, slalom u rejonu Bijele, a spust u rejonu sela Džajići. Često se u pojedinim raft klubovima izdvajaju kombinovane vrste turizma, kao dijelom ponude, gdje se uz rafting organizuje planinarenje, te posjeta određenim kulturnim vrijednostima.

Kanjoning

Je kombinacija plivanja, penjanja i skakanja u vodu, te savladavanje uskih kanjona. Najbolji primjer gdje se mogu upražnjavati i gdje je djelimično zastupljen ovaj vid sportskog turizma jeste kanjon rijeke Rakitnice. Početak kanjona Rakitnice ja na nadmorskoj visini od 1 120 m, a njeno ušće na nadmorskoj visini od 320 m, pa tako na dužini od 20 km, prosječan pad iznosi 40 ‰. Voda kanjona Rakitnice je brza i neobuzdana. Kanjoning na Rakitnici se organizuje samo kroz završni dio kanjona, oko vrha Oštro, u dužini oko 5-6 kilometara. Nakon toga kanjon završava ušćem Rakitnice u Neretvu. Polazeći iz Konjica ide se do sela Dubočani koje se nalazi iznad kanjona. Iz Dubočana se ide 20-tak minuta hoda, nakon čega počinje putovanje mini – čamcima zbog bržeg spuštanja niz rijeku. Nakon nešto više od 1 kilometra kanjon postaje uzak, sa nekoliko kratkih vodopada. U pojedinim dijelovima kanjona neophodno je kratko plivanje, a u nekim kratko penjanje. Spuštanje kanjonom traje 5 do 6 sati. Putovanje se završava u selu Kašići, nekoliko stotina metara iznad ušća Rakitnice u Neretvu. Također, kanjon Rakitnice uz planinu Visočicu predstavlja idealnu lokaciju za ekologe, biologe, s obzirom da obiluje različitim endemskim i još uvijek neistraženim vrstama.

Skokovi u kazan

Su dugo godina bili sportska tradicija u Konjicu. Ljubitelji i zaljubljenici u Neretvu, 1997. godine organizovali su prvo čišćenje glavne gradske plaže Stari pazar u Konjicu. Iste godine organizovano je i prvo, državno takmičenje u skokovima u vodu pod nazivom „Skok u kazan“. Ovo je poseban vid ekstremnog sporta na Neretvi. To je manifestcija koja se ranije organizirala svake godine u mjesecu julu. Skokovi su se izvodili u Konjicu s visine od 18 m, u kazan čije su dimenzije 2 x 2 m, u dubinu od 1,70 m, koja je promjenljiva u zavisnosti od vodostaja Neretve. Cilj skakača u kazan jeste sa navedene visine skočiti u najdublje mjesto među podvodnim stijenama. Još opasniji i neizvjesniji skok jeste takozvani skok smrti. On se izvodi s visine veće od 22 metra u isti plićak, kao i skok u kazan. Nažalost posljednjih nekoliko godina ova tradicija se prekinula, ali se u ime svih građana Konjica i drugih građana Bosne i Hercegovine nadamo da će ista biti nastavljena čim prije ….

Bazeni

buy Ivermectin europe AQUA PARK BAZENI KONJIC

OTVORENI I ZATVORENI BAZEN U GARDEN CITY HOTEL & RESORT

Ukoliko ste zainteresovani za neku od aktivnosti vaše upite i rezervacije možete uputiti nekoj od agencija ili rafting klubova sa područja općine Konjic

© 2020 Konjic Tourism

c9d204f5-e1d6-43d2-ad09-d16100cb701b

Development by Lilium