Geološki turistički potencijali Općine Konjic

buy Seroquel overnight Dolomitno područje Vrtaljica

Brdsko područje Vrtaljica smješteno na samo nekoliko minuta hoda od centra Konjica nudi posjetiocima prirodni ambijent bez značajnih ljudskih intervencija. Vrtaljica je specifična po brojnim biljnim vrstama, kako u nižim, tako i višim spratovima. Naročito su značajne endemske vrste Crnog i Bijelog bora, koji nude posjetiocima čist zrak i prirodan pejzaž sa pogledom na Konjic, Neretvu i okolne planine.

Dolomitni kompleks Vrtaljica je područje visokog biodiverziteta. Područje Vrtaljice je izgrađeno od minerala dolomita koji je sastavljen od kalcijevog i magnezijevog karbonata. Naglašeno prisustvo magnezijuma ovoj stijeni daje posebna fizičko-hemijska obilježja – izraženu trošnost i ekološku reaktivnost. Zbog toga su ova staništa veoma osjetljiva i podložna eroziji i odronima. To se vremenom veoma odrazilo na biljni svijet, pa su se upravo na ovakvim staništima naselile vrste kojih nema na drugim geološkim podlogama.

Počeci istraživanja flore na ovom području sežu vrlo daleko u prošlost. Nakon austrougarske okupacije sve češće su posjete botaničara ovim područjima, koji su dali veliki doprinos poznavanju flore ovog područja. Glavno obilježje geološke podloge je prisustvo dolomita.

© 2020 Konjic Tourism

c9d204f5-e1d6-43d2-ad09-d16100cb701b

Development by Lilium