Geološki turistički potencijali Općine Konjic

cheap date lyrics

Bhindār Dolomitno područje Vrtaljica

http://greenermobiles.com/blog/imagine-your-mobile-phone-with-an-exhaust-pipe/ Brdsko područje Vrtaljica smješteno na samo nekoliko minuta hoda od centra Konjica nudi posjetiocima prirodni ambijent bez značajnih ljudskih intervencija. Vrtaljica je specifična po brojnim biljnim vrstama, kako u nižim, tako i višim spratovima. Naročito su značajne endemske vrste Crnog i Bijelog bora, koji nude posjetiocima čist zrak i prirodan pejzaž sa pogledom na Konjic, Neretvu i okolne planine.

Dolomitni kompleks Vrtaljica je područje visokog biodiverziteta. Područje Vrtaljice je izgrađeno od minerala dolomita koji je sastavljen od kalcijevog i magnezijevog karbonata. Naglašeno prisustvo magnezijuma ovoj stijeni daje posebna fizičko-hemijska obilježja – izraženu trošnost i ekološku reaktivnost. Zbog toga su ova staništa veoma osjetljiva i podložna eroziji i odronima. To se vremenom veoma odrazilo na biljni svijet, pa su se upravo na ovakvim staništima naselile vrste kojih nema na drugim geološkim podlogama.

Počeci istraživanja flore na ovom području sežu vrlo daleko u prošlost. Nakon austrougarske okupacije sve češće su posjete botaničara ovim područjima, koji su dali veliki doprinos poznavanju flore ovog područja. Glavno obilježje geološke podloge je prisustvo dolomita.

© 2020 Konjic Tourism

c9d204f5-e1d6-43d2-ad09-d16100cb701b

Development by Lilium